2018 Göcek Toplantısı

19 Ekim 2018

2018 Göcek Toplantısı

Birinci Gün

Konular Aşağıda Başlıklar Halinde Verilmiştir :

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından derneğin yetkilendirilmesi.

1. Yat kaptanlığı stajının dernek üyesi kaptanlar tarafından verilmesi,
2. Derneğe üye olmayanların yat kaptanı vizesinin yenilenmemesi,
3. Yat kaptanlığı ile ilgili yönetmelik ve genelge düzenlemelerinde bakanlıkların dernek ile ortak çalışma yapılması,
4. STCW ve Yat Kaptanlığı Belgesi İle İlgili süreçlerin ticari faliyet gösteren özel işletmeler değil sektörün içerisinde yer alan ve takibinin tek elden yapılıp, bu faliyet konularını yapabilecek kurumların yetkilerini yada belgeleri verme yetkisinin söz konusu olan derneğe verilmesi.

Mevcut yat kaptanlarının bir üst sınıfa yükselmesinde YDS (Yabancı Dil Sınavı) na tabi tutulmamaları ve yeni belge alanların YDS problemi.

Konuşmacı : Ziya Karagöz (Yat Kaptanı)

1. Yeni yönetmelik ile yürürlüğe giren YDS zorunluluğunun haksız rakabbet oluşturduğu,
2. Üniversite hatta yüksek lisans ve doktora düzeyindeki bir sınava mesleki yeterliliğe ve mesleki ingilizceye sahip mesleki konuda profosyonel kişilerin önünde atlanamaz bir engel haline gelmesi,
3. YDS sınavına hazırlanmak için gerekli zaman ve ekonomik değerlerin mevcutta ekmeğini bu şekilde kazanan ve ilerleye bilmek için işten çıkmak zorunda kalmalarının getirdiği imkansızlık durumu,
4. Yeni belge alanların haricinde mesleğinde profosyonelleşmiş meslek erbaplarınında belgelerini yükselte bilmeleri için bu sınava tabi tutulmaları.

Yabancı bayraklı teknelerin TC vatandaşı personel çalıştırmasında sosyal güvenlik sorunları.

Konuşmacı : Bahadır Şen (MarinBase)

1. Kaptan ve personelin sigortası yapılmamaktadır,
2. Kaptan ve personel başka iş kollarında çalışır gibi gösterilmektedir,

Özel Yat Kaptanının Ticari Yat Kaptanı statüsüne de sahip olması

Konuşmacı : Ersan Şahin (Yat Kaptanı)

1. Özel tekne de kaptanlık görevini üstlenmiş kaptanların ticari teknelere göre daha fazla hizmet ve (genellikle) daha fazla mil yapmalarına rağmen hizmet kabulunde eşitsizlik,
2. Yat kaptanları stajının tica ve özel olmak üzere kavram kargaşasının ortadan kaldırılması,
3. Özel yat kaptanlarının mesai saatleri yaptıkları mil ve tekne donanımları açısından daha teferruatlı olmasına karşın ticari teknedeki kaptanlara sağlanan hak ve hizmet detaylarının sağlanmaması.

Liman Başkanlıklarının bölgelere göre farklı uygulamalar yapmalarının önlenmesi

1. Mevzuat uygulamalarında yasalaşmış kanunların uygulama eseslarında limanlara göre uygulama farklılıkları,
2. Limanların bulundukları bölgelerde deniz araçlarının faliyet alanları değişmesinden dolayı orada görevli liman sorumlusu arkadaşların alışıla geldik bir tekne geldiğinde işlemlerinin ne olacağına dair bilgisizliği,
3. Göcek Limanında yatcılıkla ilgili işlemlerimizi hallede biliyorken karaköy liman başkanlığına gittiğimizde personelin yatlar hakkında ve mevzuat uygulaması hakkındaki bilgisizliği,
4.Liman çalışanlarının bilgisizliğinde kaynaklı liman değiştirme taleplerimizde, bu talebimizi uygularken sınırlı sayıda yapabilmemiz buda çalışan yat personelinin işlemlerinin aksamasına neden olmakta.

Örnek 1 : Yabancı Bayraklı yatlardan ortaklık belgesi tercümesi istenmesi
Örnek 2 : Yabancı bayraklı yatta yapılan stajların kabul edilmesi

ROC Ehliyetinin 2013 yılındaki gibi yat kaptanlarına sınavsız verilmesi.

1. 2013 yılında bir çok yat kaptanı roc ehliyetine sınavsız sahip oldu,
2. 2013 yılında sınavsız sahip olanların dışında yine aynı tarih içerisinde sınav uygulamasına tabii tutulan yat kaptanlarıda mecvuttu,
3. Yine limanların ve/veya belgeyi verme yetkisine sahip kurum ve kuruluşların uygulama hatası söz konusu,
4. İşleyişte adalet eşitliği ile bakıldığında verilen hakların geri alınamayacağıda göz önünde bulundurulursa roc ehliyetlerinin ''YAT KAPTANLARINA'' sınavsız olması gerekmektedir,
5. Yat kaptanı belgesine sahip kişi yada kişiler bu konuda zaten gerekli bilgi beceri ve donanıma sahip kişilerdir.

Denizlerimiz ve koylarımızda çevre kirlenmesi nasıl önlenir?

1. Denizlerimizde turmepa nın yetersizliği,
2. Turmepa'nın Çağrıldığı gün gelemeyişinden dolayı teknede yaşanan mağduriyetler,
3. Yat Kaptanları Derneğinin planladığı çevre koruma ve koyların daha temiz kalabilmesi için olan projelerin desteklenmesi,
4. Göcek Liman Başkan Vekili Faik Şahin; Göcek Liman Başkanlığına Rapor Verilmelidir,
5. Çevre ve Şehircilik Uzmanı Rabia Zafer Çevre konularında ihbar edilmelidir,

İkinci Gün

Örgütlenmenin üyelere ne gibi faydalar sağlaya bileceği konusunda genel görüşmeler;

1. Dernek bize ne verdi sorusu katılımcılar tarafında sorulmuştur, cevap olarak;

Derneğin faliyetleri aktif olarak her üyeye bilgi verilmediği için (kişilerin rencide edilmemesi ve kişsel hak ve bilgilerin korunması amacı ile) dernek üyelerinin sorun ve sorularına karşı duyarsız gibi görünmektedir, Dernek işten çıkarılması aktif olarak gerçekleşmiş ancak haklarını alamamış 11 yat personeline avukatları aracılığı ile çeşitli dosya ve evraklar hazırlanması konusunda destek sağlanmış ve haklarının alınması işlemini gerçekleştirmiştir. Bundan sonraki böyle durumlar ile karşılaşan üyelere yine kapılarının açık olduğunu belirtmiştir. Ancak bilgileri olmayan konular hakkında ne yazık ki yaptırım güçlerininde olamadığını belirtmiştir. Dernek tazminat alamayan personellerin davalarını yakından takipcisi olmuş ve 6 tanesinin mahkemesine bizzat katılım göstermiştir,

5 hostes işe yerleştirilmesi gerçekleştirdi,

8 Kaptan işe yerleştirildi,

9 Gemici işe yerleştirildi,

4 Transfer işlemi derneğe kayıtlı kaptanlar tarafından yapılması sağlandı,

3 Yat kaptanı dernek üyesi arkadaşımız için maddi yardım toplandı,yerine ulaştırıldı,

2 Yat perosoneli arkadaşımız için engelli araç gereçleri temin edildi ve maddi yardım da bulunuldu,

3 Fuara katılım gösterildi CNR - Fethiye ve Antalya

2. Üyelerin dernek için neler yaptığı ve neler yapabileceği konusunda görüşme yapıldı ortaya aşağıda yer alan detaylar çıktı;

Mevcutta var olan tüzüğün üyeler tarafından incelenmediği ve bu tüzüğün detaylı olarak her üye tarafından incelenmesi gerekiği isteyene birer kopyası verilebileceği bilgisi paylaşıldı, Üyelerin merkezi ve derneğin şubelerini ziyaret faliyetinde bulunmadığını,derneğin herzaman açık olduğu merkeze ve şubelere sık sık ziyaret edilmesi gerektiği isteği dile getirildi, 30 yıl önce kurulan derneğin son 3 yılda aktif hale geldiği 30 yıllık bir kuruluş gibi değil 3 yıllık yürümeye çalışan bir dernek gibi düşünülmesi gerektiği önemli bir detaydı, Çeşitli bölgelerde bulunan temsilcilerin derneğe üye kazandırılması konusunda daha aktif çalışması gerektiği konusunda bilgilendirildi,
Örn :Marmaris tems. Adnan kaptan derneğe 15 üye kazandırdığı bilgisi paylaşıldı,

Dernek Gelirlerinin arttırılması konusunda neler yapılmalı?

Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli acentalar ile görüşerek anlaşma sağlanıp hem indirimli hemde derneğe kar getirisi sağlayacak bir kapı aralanabilir, Eğitim müfredatları oluşturulmalı ve dernek üyeleri gerek mavzuat gerek sosyal haklar konusunda düzenli bilgilendirilmeli, STCW yetkilendirilmesi alınması ile bu gibi belgelerin dernek tarafından da verilmesini sağlanmalı, Çeşitli market ve kuru temizle firmaları ile anlaşıp dernek üyelerine indirimli hizmet vermelerini sağlamak ve bu sayede derneğe ek gelir oluşturulabilir,

Yukarıda Belirtilen Konular Dışında Ayrıca Aşağıdaki Fikirler Yönetim Kuruluna Sunulmuştur;

Derneğin 350,00 TL olan üye giriş bedeli alınmamalı,

Bir çok üye bu ücret den dolayı geri adım atmakta ve katılım sağlamamaktadır,

Seminer ve Fuar standlarında ücretin ödenebilmesi için pos makinası kullanılsa biraz daha yaptırım olabilir,

Duyurularda sosyal medyayı daha aktif olarak kullanabiliriz, sektördeki insanlara ulaşmamız konusunda sıkıntı yaşıyoruz bu konuda yetersisiz,

Toplantı adabına uyum göstermeliyiz, birbirimize saygılı olmalı ve ona göre davranmalıyız, konuşma sırasında adaba uygun olamayan davranışlardan kaçınmalıyız,

Derneğin sabit bir yeri bu güne kadar olamadığı için çok taşınıp çok fazla vakit aybu yaşandı,

Dernek için bir yardım sandığı oluşturulabilir, ihtiyacı olan insanlar dernek yardım sandığından kredi çekebilmeli,

Kurulacak sandık sayesinde belediyelerden ve çeşitli kurum kuruluşlardan da destek alarak kendi yerimizi satın alabiliriz,

Çeşitli firmalar kaptanlarla ilgili organizasyonlar yapıyorlar sayımızın artması durumunda bizde bu tarz taleplerde bulunup bizler içinde sponsor olarak ve derneğe gelir katarak bizler içinde bu tarz faliyetler yapabilirler,

Türkiye Yat kaptanları Derneği bu konuşma başlıkları altında Censiz Öksüz'ün (T.Y.K.D.B) kapanış konuşması ile son bulmuştur. Dernek üyeleri toplantı alanından ayrılmadan CNR FUARI TOPLANTI SALONUNDA 23 Nisan – 3 MART 2019 tarihinde Genel Kurul Toplantısının Yapılacağı Bilgisi Paylaşılmıştır.

Kasım

Fethiye Yat Ekipmanları Fuarı

09:00 — 18:00 Fethiye

7 - 11 Kasım tarihleri arasında Fethiye Yat Ekipmanları Fuarı'nda standımızla yer aldık.